TRENING NA PRAZAN STOMAK – DA ILI IPAK NE?

Da li treba da vežbate na prazan stomak? To zavisi od više stvari među kojima su i vaši ciljevi, da li želite da smršate, da povećate mišićnu masu ili samo održavanje zdravog i lepog izgleda.

Često se preporučuje da prvo vežbate ujutru pre doručka. Veruje se da ovo pomaže u gubitku težine. Međutim, vežbanje nakon jela može vam dati više energije i poboljšati performanse.

Još dok sam se takmičio u bodi bildingu pogotovo u pripremama za takmičenja često sam trenirao na prazan stomak ili skoro prazan zbog toga što mi je prvobitni cilj bio nizak procenat masti,. Ali već u off sezoni sam dopustio sebi malo više hrane jer mi je onda bio cilj nabacivanje, koliko god je moguće, čiste mišićne mase. Posle kada sam prešao na discipline snage kao što je strongman ili powerlifting uvek sam se trudio da jedem pre treninga, naravno ne sve ili ono što mi je padalo na pamet, ali o tome malo kasnije.

Čitajte dalje da biste saznali prednosti i rizike vežbanja na prazan stomak, kao i predloge šta da jedete pre i posle vežbanja.

Da li vam vežbanje na prazan stomak pomaže da izgubite višak kilograma?

Vežbanje na prazan stomak je ono što je poznato kao ubrzani kardio. Šta to znači? To znači da se vaše telo hrani uskladištenim mastima i ugljenim hidratima za energiju umesto hranom koju ste nedavno jeli, što dovodi do viših nivoa gubitka masti.

Istraživanja iz 2016. godine ukazuju na prednosti vežbanja “na gladno” u smislu upravljanja težinom. Studija je među 12 muškaraca otkrila da oni koji nisu doručkovali pre vežbanja sagorevaju više masti i smanjuju unos kalorija tokom 24 sata što je po meni i logično.

Ali postoje i druga istraživanja koja odbacuju ovu teoriju. Studija iz 2014. na 20 žena nije otkrila značajne razlike u promenama telesne kompozicije između grupa koje su jele ili postile pre vežbanja. Kao deo studije, istraživači su merili telesnu težinu, procenat telesne masti i obim struka tokom četiri nedelje. Na kraju studije pokazalo se da su obe grupe izgubile telesnu težinu i masnu masu.

Potrebno je dublje istraživanje tokom dužeg vremenskog perioda da bi se proširili ovi nalazi.

Vežbanje na prazan stomak takođe može dovesti do toga da vaše telo koristi proteine kao gorivo što dovodi do katabolizma, tojest gubljenje čiste mišićne mase, što nam sigurno nije cilj. Ovo ostavlja vašem telu manje proteina, koji su potrebni za izgradnju i popravku mišića nakon vežbanja. Osim toga, korišćenje masti kao energije ne znači nužno da ćete smanjiti ukupan procenat telesne masti ili sagoreti više kalorija.

Da li je bezbedno vežbati na prazan stomak?

Iako postoje neka istraživanja koja podržavaju vežbanje na prazan stomak, to ne znači nužno da je idealno. Kada vežbate na prazan stomak, možete sagoreti vredne izvore energije i imati manje izdržljivosti. Nizak nivo šećera u krvi takođe može izazvati osećaj vrtoglavice, mučnine ili drhtanja.

Druga mogućnost je da će se vaše telo prilagoditi da stalno koristi rezerve masti za energiju i da počne da skladišti više masti nego inače.

Hrana za poboljšanje performansi

Pratite uravnoteženu ishranu da biste poboljšali svoje performanse. Jedite hranljivu, prirodnu hranu. Uključite zdrave ugljene hidrate kao što su sveže voće i povrće, integralne žitarice i mahunarke. Birajte zdrave masti, kao što su maslinovo i kokosovo ulje, i avokado. Jedite proteine iz nemasnog mesa, jaja i mlečnih proizvoda sa niskim sadržajem masti. Orašasti plodovi, semenke i klice su zdravi dodaci vašoj ishrani, kao i hrana bogata gvožđem, kao što su riba, kuvani pasulj i zeleno povrće.

Ako odlučite da jedete pre vežbanja, izaberite lako svarljiv obrok koji sadrži ugljene hidrate, proteine i masti. Jedite oko 2 do 3 sata pre treninga. Ako ste u škripcu sa vremenom, pojedite proteinsku čokoladicu, sendvič sa puterom od kikirikija ili sveže ili sušeno voće. Ostanite hidrirani pre, tokom i posle vežbanja pijući vodu, sportska pića ili sok. Smoothie i pića koja zamene obroke takođe mogu da vam pomognu da povećate unos tečnosti.

Određene namirnice mogu poboljšati i ubrzati vaš oporavak nakon treninga. Jedite hranu koja sadrži ugljene hidrate, proteine i vlakna u roku od 30 minuta do 2 sata nakon završetka treninga. Zdravi proteini mogu ojačati vaš imuni sistem i ubrzati zarastanje rana. Namirnice koje sadrže vitamine C i D, cink i kalcijum su takođe korisne.

Evo nekoliko zdravih opcija za jelo nakon treninga:

– čokoladno mleko sa niskim sadržajem masti

– voćni smuti

– proteinski šejk ili proteinske čokoladice

– integralni hleb

– sojino mleko

– orasi i semenke

– uve šljive ili sok od suve šljive

– voćni jogurt

Kada treba da jedete?

Vrsta aktivnosti koju radite može vam pomoći da odredite da li treba da jedete pre treninga. Za lagane vežbe ili vežbe sa malim uticajem, kao što su hodanje, golf ili nežna joga, možda nećete morati da dopunite gorivo unapred.

Međutim, uvek treba da jedete pre vežbanja koje zahteva mnogo snage, energije i izdržljivosti. Ovo uključuje trening sa tegovima, tenis, trčanje i plivanje. Posebno je važno ako planirate da vežbate duže od sat vremena. Postoje određeni trenuci kada želite da jedete tokom naporne vežbe koja traje više od sat vremena, kao što je tokom maratona,vožnje biciklom ili u tenisu. Sigurno ste svi videli Đokovića i druge tenisere kako jedu bananu tokom dugih mečeva. Ovo je neophodno za održavanje nivoa glukoze u krvi potrebnog za nastavak kretanja. Takođe vam pomaže da izbegnete korišćenje uskladištene energije u mišićima, što vam može pomoći da izgradite mišićnu masu.

Proverite sa svojim lekarom ako imate bilo kakvo zdravstveno stanje na koje utiče ono što jedete i kako vežbate.

Ako imate dijabetes, pažljivo pratite nivo šećera u krvi pre, tokom i posle vežbanja. Ako imate problema sa štitnom žlezdom, nizak krvni pritisak ili hipertenziju, budite sigurni da jedete u skladu sa svojim programom vežbanja.

Zaključak

Ako povremeno vežbate na prazan stomak, nemojte se nervirati ili padati u očaj, ali možda nije najbolje za naporne ili dugotrajne aktivnosti. Vi ste sami sebi najbolji vodič, zato slušajte svoje telo i činite ono što vam najviše odgovara. Ostanite pravilno hidrirani, održavajte uravnoteženu ishranu i vodite životni stil u skladu sa vašim najboljim zdravstvenim interesima. I ne zaboravite da razgovarate sa svojim lekarom pre nego što započnete bilo koji novi program vežbanja.

 

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *