Top

Tiroksin

Šta je tiroksin?

Tiroksin je glavni hormon koji se luči u krvotok od strane štitne žlezde. Tiroksin je ima neaktivan oblik i većina tiroksina se pretvara u aktivni oblik, koji se zove trijodtironin, putem jetre i bubrega. Tiroidni hormoni igraju važnu ulogu u regulisanju metabolizma organizma, srčanih i probavnih funkcija, kontroli mišića, razvoju mozga i održavanju kostiju.

Kako se tiroksin kontroliše?

Proizvodnja i oslobađanje tiroidnog hormona, tiroksina i trijodtironina, kontroliše se sistemom povratne sprege koji uključuje hipotalamus u mozgu, hipofizu i štitne žlezde. Hipotalamus izlučuje tireotropin-oslobađajući hormon, koji stimuliše hipofizu da proizvodi tiroidno-stimulirajući hormon. Ovaj hormon stimuliše proizvodnju tiroidnih hormona, tiroksina i trijodotironina, od strane štitne žlezde. Ovaj sistem za proizvodnju hormona regulisan je povratnom spregom tako da kada se povećaju nivoi tiroidnog hormona (tiroksin i trijodotironin), oni sprečavaju oslobađanje tireotropnog-oslobađajućeg hormona i tiroidnog hormona. sistem povratne sprege omogućava telu da održava konstantan nivo tiroidnih hormona u telu.

Šta se događa ako imam previše tiroksina?

Oslobađanje previše tiroksina u krvotok, poznato je kao tirotoksikoza. Može biti uzrokovano prekomernom aktivnošću štitne žlezde (hipertireoidizam), Gravesove bolesti, upale tiroidne žlezde ili benignog tumora. Tirotoksikozu može prepoznati gušavost, što je otok na vratu zbog povećanja štitne žlezde. Ostali simptomi tirotoksikoze su netolerancija na toplotu, gubitak težine, povećan apetit, povećano kretanje creva, nepravilan menstrualni ciklus, brzi ili nepravilni otkucaji srca, palpitacije, umor, razdražljivost, tremor, proređivanje kose / gubitak i retrakcija kapaka što rezultira ‘zurenjem’.

Šta se događa ako imam premalo tiroksina?

Premala proizvodnja tiroksina od strane štitne žlezde je poznata kao hipotireoza. Može biti uzrokovano autoimunim bolestima, lošim unosom joda ili upotrebom određenih lekova. Međutim, ponekad je uzrok nepoznat. Tiroidni hormoni su neophodni za fizički i mentalni razvoj, tako da nelečeni hipotireoidizam pre rođenja ili tokom detinjstva može izazvati mentalna oštećenja i smanjen rast. Hipotiroidizam kod odraslih uzrokuje smanjeni metabolizam. To može dovesti do simptoma kao što su umor, netolerancija na niskim temperaturama, nizak broj otkucaja srca, povećanje težine, smanjen apetit, slaba memorija, depresija, ukočenost mišića i smanjena plodnost.

Share
Avatar photo
Trening Platforma

admin@znalac.org