Top

Kurkumin

Kurkumin, takođe poznat kao diferuloilmetan, je fotohemija koja se nalazi u začinskoj kurkumi. On je snažan antiinflamator i antioksidant i može pomoći u sprečavanju razvoja različitih stanja povezanih sa oksidativnim i slobodnim radikalima, uključujući katarakta, bolesti srca i rak.
Laboratorijske studije su pokazale da kurkumin inhibira proizvodnju lipoksigenaze i ciklooksigenaze-2 (COKS-2), dva enzima koji su uključeni u promovisanje i održavanje upale u organizmu. Smanjenjem efekata ovih enzima, kurkumin može pomoći u ublažavanju simptoma upale obolelih od artritisa. Indijski istraživači su otkrili da je kurkuma (začin u kojoj se prirodno pojavljuje kurkumin) bila jednako efikasna kao i nesteroidni anti-upalni lekovi (NSAIL) kada se koriste za lečenje bolova u zglobovima i oticanje kod osoba sa artritisom, bez neželjenih efekata kao što su abdominalno krvarenje ili stomačni poremećaj obično se povezuje sa produženom upotrebom NSAIL-a.

Kurkumin se trenutno proučava za njegovu moguću upotrebu u sprečavanju ili usporavanju napredovanja Alchajmerove bolesti. (Postoji teorija da Alchajmerova bolest može biti uzrokovana, bar delimično, upalom u mozgu.)
Kurkumin pomaže u sprečavanju mutacija DNK koje mogu dovesti do raka. U jednoj studiji, pušači koji su uzimali samo 1 kašičicu kurkume svakog dana tokom 30 dana imali su niže nivoe mutagena koji uzrokuju rak u urinu. Istraživači sa Univerziteta u Čikagu otkrili su da kurkumin takođe inhibira rast H. pilori, bakterije za koju se veruje da uzrokuje rak želudca i debelog creva.
Kurkumin održava srce zdravim sprečavanjem nakupljanja plaka u arterijama, što može dovesti do ateroskleroze. U jednoj studiji, učesnici koji su uzimali samo 500 miligrama kurkumina dnevno su značajno smanjili nivo holesterola za samo 10 dana. Preliminarna istraživanja pokazuju da može pomoći u smanjenju krvnog pritiska i sprečavanju stvaranja krvnih ugrušaka.

Prirodni detoksikator, kurkumin pomaže u zaštiti jetre od štetnog delovanja alkohola, otrovnih hemikalija, pa čak i nekih farmaceutskih lekova. Takođe stimuliše proizvodnju žuči, koja je potrebna za varenje masti i ubija bakterije salmonele i protozoe koje mogu izazvati dijareju. Komisija E, grupa eksperata koja procenjuje sigurnost i efikasnost biljaka za nemačku vladu, odobrava upotrebu kurkume za probavu.
I kurkuma i kurkuminski dodaci su takođe dostupni u obliku kapsula i tečnog ekstrakta. Međutim, za kurkumine dodatke je nađeno da su efikasniji u lečenju artritisa. Pratite uputstva o doziranju na pakovanju. Nikakvi toksični sporedni efekti nisu povezani sa upotrebom kurkumina, ali ljudi koji uzimaju razređivače krvi ne bi trebali koristiti ovu biljku medicinski, jer to može povećati delovanje ovih lekova.

Share
Avatar photo
Trening Platforma

admin@znalac.org